Næste:
Næste:

17 timers klassisk musik om ugen er et hit blandt unge

OrkesterEfterskolen i Holstebro er Danmarks eneste musikefterskole som udelukkende fokuserer på klassisk musik og folkemusik. Konceptet tiltrækker unge talenter fra hele landet.


Unge interesserer sig ikke for klassisk musik. En fordom uden hold i virkeligheden. OrkesterEfterskolen i Holstebro er ubetinget et bevis for det modsatte. Skolen er Danmarks eneste musikefterskole, hvor eleverne udelukkende arbejder med klassisk musik og folkemusik. Skolen har eksisteret siden 2004 og har planer om udvidelse.

Rummer alle

Skolen er for både nybegyndere og talenter, der allerede har kursen sat mod et musikkonservatorium.

Skolens orkestersal set indefra Foto: Gitte Buus Andersen

- Fælles for eleverne er, at den klassiske musik eller folkemusikken betyder noget for dem og at de elsker, at udtrykke sig gennem musikken, siger Charlotte Borchorst Faurschou, der i sin tid selv var med til at starte OrkesterEfterskolen blandt andet for at introducere unge til et liv fyldt med musik på højt niveau.

Selv er hun bratschist, og skolens musikundervisere er alle konservatorieuddannede musikere med erfaring fra den professionelle musikverden.

Men der er også plads til bare at være ung og ikke mindst til at etablere venskaber på kryds og tværs, som på enhver anden efterskole.

- Vi er ambitiøse på elevernes vegne og oplever en kæmpeudvikling i løbet af de 10 måneder, vi har dem. Men der er også plads til bare at være ung og ikke mindst til at etablere venskaber på kryds og tværs, som på enhver anden efterskole. Det er et godt miks, som giver rigtig god mening for vores elever, siger Charlotte Borchorst Faurschou.

Fælles interesse

Hun tilføjer, at mange unge med interesse for klassisk musik eller folkemusik ofte oplever at stå lidt alene med deres interesse i folkeskolen eller på deres musikskole derhjemme.

Isabella Foto: Gitte Buus Andersen

- Hos os oplever de, at de langt fra står alene med interessen. Det er ofte en aha-oplevelse, som i den grad gør deres musikalske verden større. Alene oplevelsen af at se symfoniorkestret vokse og blomstre er en øjenåbner. Når vi starter skoleåret op i august, har vi nemlig intet orkester. Men når vi kommer frem til juni året efter, har vi et stort og velspillende symfoniorkester. Et orkester med klang og et orkester der er værd at lytte til, og som giver store musikalske oplevelser. At de så samtidig får et stærkt netværk af venner i hele Danmark med ovenikøbet, er jo ekstra glædeligt og understøtter hele efterskoletanken på bedste vis, siger hun.

Omfattende musikmiljø

OrkesterEfterskolen har forskellige musikalske linjer, lige som alle eleverne synger i kor og spiller med i skolens symfoniorkester og ofte også i andre sammenhænge med det omfattende klassiske musikmiljø, som findes i Holstebro og resten af Midt- og Vestjylland.

Hertil kommer undervisning i hørelære, musikteori og lytning til værker. Og så er der selvfølgelig også plads til helt almindelig skoleundervisning inklusiv alle de prøver, der hører til i 9. og 10. klasse. Der er også en 10. klasse, som hedder 10. Classic. Den er en meget gymnasiemålrettet, men samtidig prøvefri.

Skolen har åbent for besøg året rundt og holder også flere camps for 12-15-årige med interesse for klassisk musik og folkemusik.