Næste:
Næste:

På Læsø er der ingen køer – og dem, der er, har fire ben

Læsø rimer på det gode liv. En eksotisk ret der består af nærvær, engagement og tryghed. Her leves livet med højt til himlen, og i tæt kontakt med naturen og de skiftende årstider. Med det toptunede fibernet, der er indlagt over hele øen, og en mobildækning i eliteklassen er det også her, at arbejds- og privatliv kan forenes i en smuk ramme, der går op i en højere enhed.

 

Som så mange andre mindre lokalsamfund er Læsø, som samtidig er Danmarks mindste kommune, udfordret af fraflytning på grund af nye livsvilkår. Primært livsvilkår der er dikteret af ændringer i erhvervslivets infrastruktur. På Læsø gælder det især udviklingen i landbruget og fiskeriet, hvor nøje afstemte fiskekvoter samt automatisering og skærpede krav til landbrugets indtjening for at kunne overleve i konkurrencen spiller afgørende ind.

Læs mere her

Optimal kommunikation

Læsø Kommune har lagt sig i selen for, at kurven skal knækkes. Med en klar strategi for udvikling fremfor afvikling, og gennem ansættelse af en tilflytningskonsulent er Læsø beredt til at tage kampen op. En kamp der skal fastholde og udvikle det i forvejen høje serviceniveau, øen er kendt for, og en kamp der handler om at øge bosætningen ved at tiltrække tilflyttere.

- Det er helt afgørende for vores serviceniveau i kommunen, at vi får øget skattegrundlaget på øen. Derfor satser og arbejder vi benhårdt på at tiltrække nye virksomhedstyper, nu hvor vi kan konstatere, at landbruget og fiskeriet ikke alene kan bære byrden. Især har vi et skærpet fokus på at tiltrække forskellige virksomhedstyper indenfor den kreative branche, samt øvrige brancher der ikke er afgørende afhængig af geografisk placering. Det sker, fordi vi netop med udrulningen af fibernettet samt vores rigtig gode mobildækning har skabt optimale betingelser for at arbejde world-wide fra postnummer 9940 Kattegat, når det gælder den digitale kommunikation, forklarer tilflytningskonsulent Stina Andersen fra VisitLæsø.

Alt for børnene

Læsø er et lokalsamfund båret af kvalitet i alle livets afskygninger. Der er ro, og der er nærvær. Der en udpræget ansvarlighed, og der er et levende og livsbekræftende engagement, der kommer til udtryk i et mangfoldigt foreningsliv, der får øen til at vibrere og leve. Serviceniveauet er højt og omfatter et differentieret næringsliv med dagligvarebutikker, restauranter, kroer og hoteller. Der er lokal tandlæge, et topmoderne sundhedshus og en biograf med de seneste premierefilm. Samtidig er naturen lige uden for døren, og har man børn i husstanden byder øen også på en velfungerende skole med SFO samt Børnehuset med både vuggestue og børnehave.

- På Læsø er vi et meget velfungerende og stabilt lokalsamfund, og tilmed et samfund med nul-kriminalitet. Det giver bestemt tryghed i hverdagen, hvor vi også er ret gode til at holde øje med hinanden. Altså på den gode måde. Hvor vi er opmærksomme og ikke nysgerrige. Det giver en dejlig følelse af ro, og det gør det altså også, at der ikke er noget stress på grund af trafikkaos og uendelige køer. For som vi siger på Læsø, køer har fire ben. Det er i hvert fald de eneste køer, vi møder i hverdagen, fortæller Stina Andersen.

På Læsø er vi et meget velfungerende og stabilt lokalsamfund, og tilmed et samfund med nul-kriminalitet

Perspektiver mod øst

Aktuelt afsøger kommunalbestyrelsen i Læsø Kommune muligheden for igen, at få færgen mellem Göteborg og Frederikshavn til at lægge til på Læsø. Det vil uden tvivl øge perspektiverne i ambitionerne for at øge bosætningen, og ikke mindst gavne mobiliteten til og fra øen, som i dag fortrinsvis er afhængig af færgeruten mellem Frederikshavn og Vesterø Havn. Andre muligheder er taxifly samt den faste flyforbindelse mellem Læsø og Roskilde. En forbindelse med flere daglige afgange og flyvetur, som tager ca. 1 time.

- Vi er som øboere selvfølgelig udfordret, hvis nogen bliver syge eller kommer ud for en ulykke, der kræver hospitalsindlæggelse. Men med helikopter er vi altså ikke mere end femten minutter væk fra Universitetshospitalet i Aalborg og lidt længere, hvis man skal til Universitetshospitalet i Skejby. Derfor spiller infrastrukturen ikke den store rolle i hverdagen. Færgen til Frederikshavn kommer og går, flyene letter, og da Læsø politisk er inkluderet i landevejsprincippet, hvor en færgetur ikke må koste mere, end hvad den tilsvarende strækning koster at tilbagelægge på landevej, er der ikke de store hurdler med at komme til og fra øen. Men det er klart, at perspektiverne ser anderledes ud, hvis Göteborgfærgen igen lægger til her. Så bliver svenskerne særligt interessante rent bosætningsmæssigt, og vi har da også allerede mærket en spirende interesse, siger Stina Andersen.

Dugfriske job

Et kort kig på hjemmesiden hos VisitLæsø fortæller samtidig, at der er en række ubesatte job på øen. Det gælder bl.a. en ambulanceredder, en erfaren VVS’er, en skipper og en havnemedarbejder samt en tømrer og en butiksassistent.

- Der er bestemt ledige job på øen lige nu, som gør, at vejen til Læsø bliver kortere. Og i fremtiden håber vi, at vi kan få etableret både en efterskole og en højskole på øen. Det vil give nogle helt nye arbejdspladser, og derfor igen udløse nye muligheder. For fraflytningen skal bremses nu. Vi er kun lidt over 1800 mennesker tilbage på øen, i modsætning til for 20 år siden hvor vi var 2700. Og det kan altså mærkes i det skattemæssige rådighedsbeløb, fortæller Stina Andersen.