Næste:
Næste:

Guide: Opbevar maden korrekt – formindsk dit madspild!

Et overfyldt køleskab skaber ikke blot uorden, men kan også bidrage til unødigt madspild. Moderne køleskabe og frysere tilbyder mange smarte funktioner, der hjælper med at holde maden frisk i længere tid. I denne artikel hjælper vi dig med at forstå, hvordan du får mest muligt ud af dem.

 

Hvad bør du egentlig opbevare i køleskabet?

Et godt udgangspunkt for at forstå, hvordan du bruger dit køleskab mest optimalt er, at lære, hvad der egentligt bør være derinde. Det er nemlig ikke al mad, der kan tåle kulden; visse råvarer kan til og med få kuldeskader eller smagsforandringer.

Mange tror, at madvarer holder længere desto koldere de opbevares, men faktisk opbevares råvarer, som kan ændre smag eller konsistens, bedre i stuetemperatur.

Den bedste temperatur i et køleskab er 4-5°C. Ved denne temperatur har kød, fisk, mejeriprodukter samt visse frugter og grøntsager det bedst. F.eks. kan bær, æbler, appelsiner, vindruer, blomkål, broccoli, gulerod, kartofler, salat, svampe, spinat, zucchini og hvidløg opbevares i grønsagsskuffen, hvor luftfugtigheden er højest. I stuetemperatur kan du opbevare avokado, banan, citron, lime, aubergine, agurk, melon, peberfrugt og tomat.

Etylengas – frugt og grønts værste fjende

Tomat, peberfrugt, æble, melon og banan afgiver noget, der kaldes etylengas – en gas disse frugter og grøntsager udskiller i løbet af deres modningsproces og som skader andre madvarer. Især agurk, zucchini og squash er følsomme overfor etylengas. Du kan nemt beskytte frugt og grønt mod entylengas ved at opbevare dem i en pose. Dette beskytter ligeledes mod den tørre luft i selve køleskabet, og sørger man for en lille åbning i posen, dannes der heller ikke kondens. F.eks. opbevares salat bedst i sin indpakning i grøntsagsskuffen. Du kan sågar lave et lille snit i salatens rod og stille hele salathovedet i et glas vand med en pose over, så forbliver salaten ligeledes sprød. Til dette kan man bruge en pose med genlukning, som kan vaskes og bruges flere gange.

De fleste af LGs køleskabe er udrustede med funktionerne Moist Balance Crisper™ eller Fresh Balancer™, som er udviklet specielt til, at frugt og grønt skal beholde sine høje væskemængder og ikke miste hverken sprødhed eller spændstighed. Designet med det gittermønstrede låg sørger for at indholdet i skuffen beholder sin naturlige fugtighed og minimerer også risikoen for, at kondensen skal løbe tilbage i skuffen og forværre råvarernes kvalitet.

Frys ned og formindsk madspildet

Den mest simple måde at skære ned på madspildet er selvsagt ikke købe mere mad, end man kan nå at spise, men selvfølgelig sker det, at der bliver noget tilovers alligevel. Et sikkert sted at bevare mad i længere tid er fryseren. Du kan faktisk fryse mere, end du tror, uden at maden mister sin gode smag eller næringsindhold.

Visse teksturer kan ændres, f.eks. kan ost begynde at smuldre. I dette tilfælde kan man finde anden anvendelse for osten; f.eks. at rive den og bruge den på en hjemmelavet pizza. Andre mejeriprodukter der kan fryses er mælk og fløde. Begge kan få smagsforandringer, men kan fint bruges til at bage med, i supper eller i sovs. Friske æg kan ikke nedfryses, da skallen knækker, når ægget når frysepunktet. Dog kan både æggehvider og æggeblomme fryses, hvis de bliver til overs.

Både kød og fisk kan fint fryses, hvilket er særdeles smart, når man handler større mængder til at spise over en længere periode. I fryseren bremses bakterietilvæksten, og derfor risikerer man ikke, at maden i fryseren bliver dårlig i samme takt som i køleskabet.

Selv frugt og grønt kan opbevares i fryseren. Frosne bær og frugter kan være en sjov detalje i en læskende drink eller blendes til en lækker smoothie. Grøntsager med højt væskeindhold (f.eks. agurk eller salat) har ikke godt af at komme i fryseren, men mange andre grøntsager kan koges i saltet vand og fryses ned. Rodfrugter bevarer konsistensen meget bedre på denne måde – men husk at lade vandet løbe af og køle af først, så fryserens temperatur ikke bliver påvirket.

For at opbevare madvarer i fryseren behøver du intet andet end din fryser. Med LGs frysere får du rigtig meget frysekapacitet; helt op til 313 liter med visse modeller. De er også udrustede med No Frost™; funktionen, der gør, at du aldrig manuelt behøver at afrime din fryser. Altså kan du nemt fryse dine råvarer ned.

Minimer madspild

Selvom dit køleskab og din fryser har smarte funktioner, som får maden til at holde længere, hjælper sund fornuft og planlægning, så man ikke behøver at åbne og lukke dørene unødvendigt. Hver gang dørene åbnes forandres temperaturen, hvilket begrænser råvarernes holdbarhed. Undgår man at åbne dørene for ofte, overbelaster man ikke køleskaben eller fryseren, så det kan fungere som tiltænkt.

En nem måde at efterleve dette er, at tage alle råvarer ud på én gang, som du har brug for til madlavning, og efterfølgende stille alting tilbage samtidig. Et godt overblik over hvad der er i køleskabet, vil også minimere behovet for at åbne køleskabet for ofte – både i forhold til madlavning, men også når det kommer til indkøb.

Med LG Instaview Door-in-Door™ behøver du ikke engang åbne køleskabsdøren, for at finde ud af, hvad der er derinde. Det kan være svimlende at tænke på antallet af gange en familie åbner køleskabsdøren på en dag – især hvis man ved, at hver gang mindskes holdbarheden af indholdet. Med Instaview™ behøver du blot banke to gange på køleskabet for at døren skal blive til et vindue, så du nemt kan kigge ind og få et overblik.

Klik her for at finde køleskab/fryser, der passer lige præcis dit hjem.