Næste:
Næste:

Lorenzo Misciattelli Mocenigo Soranzo (th) fra vingården Castello di Montegiove med en kollega under årets druehøst. Foto: KOBAJ.com / PR

Ny vinplatform sikrer en bæredygtig handel for dig og for vinbonden

Kender du vejen fra jord til bord for din vin? Den kan være lang, og konsekvensen er dårligere pris for både dig som forbruger og for vinbonden. Det laver KOBAJ.com om på med en platform, hvor vinbønderne sælger direkte til dig. Salget foregår uden mellemled, papirarbejdet ordnes af folkene bag platformen, og en effektiv transportløsning sikrer levering til hoveddøren.

 

På under et år har 4.000 private danskere købt vin direkte fra vinbønderne via KOBAJ.com. På platformen kan du vælge mellem mere end 100 forskellige vinbønder, som gerne vil sælge direkte til private uden fordyrende mellemled.

Prøv KOBAJ.com i dag, og deltag dit første samkøb direkte hos vinbonden.

Konceptet, der er søsat af den 32-årige iværksætter Alexander Kidd, giver en bedre pris for både forbruger og vinbønder. Det eneste, du skal gøre som forbruger, er at finde din fortrukne vinbonde, klikke ”køb” ligesom i enhver anden onlinehandel, og så vente på at vinen ankommer til din hoveddør.

Direkte dialog mellem køber og vinbonde

”Det er virkeligt spændende for os som vinproducenter at sælge direkte til private,” siger Lorenzo Misciattelli Mocenigo Soranzo fra vingården Castello di Montegiove, som på få måneder har solgt mere end 500 kasser vin til private danskere via KOBAJ.com.

”I andre lande sælger vi via traditionel import, men konceptet om at handle direkte er tiltrækkende. Det giver en bedre pris for begge parter og god mulighed for at afsætte større mængder. Samtidig åbner onlineuniverset for en interessant mulighed for direkte dialog med dem, der rent faktisk køber og nyder vinen,” fortæller Lorenzo, der ligesom de fleste andre vinbønder på platformen er en mindre producent og dermed ikke har stordriftsfordele og aftaler med fx supermarkedskæder, som de store vingårde har.

Fremtidens måde at handle vin på

KOBAJs stifter, Alexander Kidd, har altid interesseret sig meget for vin og undret sig over, at man ikke som privat køber kunne handle direkte med vinbønderne. Derfor tog han sagen i egen hånd og lancerede KOBAJ.com i slutningen af 2019. Platformen bygger på et stærkt bæredygtigt forretningskoncept, fordi direkte handel mellem køber og vinbonde giver bæredygtige priser til begge parter.

”Selvom priserne på KOBAJ.com typisk er 20-40 procent under det traditionelle salg i vinbutikkerne, bidrager køberne på platformen til en bæredygtig forretning for vinbonden. Det gør, at bonden også kan producere sin gode vin næste år, og det kan kun lade sig gøre, fordi platformen muliggør handel uden fordyrende mellemled,” siger Alexander, der glæder sig over, at KOBAJ.com for nylig blev kaldt ”fremtidens vinhandel” i Vinbladet.dk netop fordi, grossistledet er skåret væk, og det hele foregår online.

Kortere vej fra jord til bord

På lidt under et år har tusindvis af danskere allerede købt mere end 70.000 flasker vin via platformen. Hver dag kommer både nye købere og nye vinbønder til. Mere end 100 mindre vinbønder verden over sælger nu deres vin via KOBAJ.com.

”Vi får henvendelser fra nye vinbønder hver dag, og de melder om stor tilfredshed med konceptet om at handle direkte med private danskere. Andre steder sælger de på traditionel vis via grossister, men handlen i Danmark via KOBAJ.com giver dem en bedre pris, mere handlefrihed og en større nærhed med de vinelskere, som i sidste ende skal drikke vinen. Men den allerstørste faktor for vinbønderne er nok, at de ved den direkte handel får deres penge med det samme i stedet for at vente på dem i månedsvis efter, de har sendt vinen afsted,” siger Alexander.

Stor tilfredshed er der også blandt de foreløbig 4.000 danskere fra hele landet, som har købt vin via KOBAJ.com.

”Vi får virkeligt gode tilbagemeldinger fra vinkøberne. De er glade for de gode priser, men de er også glade for, at den kortere vej fra jord til bord bidrager til en mere bæredygtig forretning for vinbonden. Det betyder tydeligvis meget for dem, der køber vin via KOBAJ.com. Konceptet er ganske enkelt win-win for både vinkøbere og vinbønder,” konkluderer Alexander, der forventer at lancere KOBAJ.com i nye markeder i nærmeste fremtid.

Sådan fungerer KOBAJ.com

KOBAJ.com er en online-platform, som formidler direkte handel mellem private købere og vinbønder i hele verden. Pt. kan danskere købe vin fra mere end 100 vinbønder i syv lande – Italien, Frankrig, Spanien, Portugal, Tyskland, Østrig og USA. Flere lande er på vej, blandt andet fra Sydamerika og Østeuropa og også Australien og New Zealand. Som køber kan man selv foreslå nye vinbønder, og stort set alle siger ja til at sælge via platformen.

Når køberne tilsammen har købt 25 kasser vin eller mere fra en vinbonde, afsluttes samkøbet. Dernæst pakker vinbonden i kasser, som bliver afhentet af et fragtfirma. KOBAJ.com står for al fragt, logistik, afgifter mv. Og alt er inklusive i de priser, køber ser på platformen. Til slut, når pallen ankommer til Danmark, bliver de enkelte kasser vin distribueret ud til køberne i hele landet. KOBAJ.com ser ikke vinen på dens vej fra vinbonde til køber og har derfor ingen udgifter til lager.

Fakta om KOBAJ.com [co-buy]:

  • KOBAJ.com (udtales co-buy) blev lanceret i december 2019 og er en handelsplatform, som formidler en bæredygtig handel mellem vinbønder og private købere.
  • Pt. har mere end 4.000 danskere købt mere end 70.000 flasker vin fra mere end 100 vinbønder.
  • Vinbonden pakker selv vinen, og KOBAJ.coms fragtløsning sikrer levering til købers hoveddør.
  • Fragt og danske afgifter er inkluderet i købers pris.
  • Priserne sættes af vinbonden selv og ligger typisk 20-40 procent under traditionel vinhandel. Alligevel giver det vinbonden en bedre fortjeneste, fordi handlen foregår uden mellemled.
  • KOBAJ tager et gebyr på 10% for at formidle handlen.
  • Alle kan foreslå vinbønder til KOBAJ.com. Platformen får dagligt henvendelser fra private, som tipper deres yndlingsvinbonde og fra vinbønder, som gerne vil sælge via platformen, fordi de hører godt om KOBAJ.com fra nabogården.
  • 4.000 danske vinelskere er medlem af KOBAJs Facebook community Kobajers, hvor de deler vin-viden og er i direkte dialog med vinbønderne.

Prøv KOBAJ.com i dag, og deltag dit første samkøb direkte hos vinbonden.