Næste:
Næste:

Droppede storbyen og fandt nærheden

Lisbeth Juhl Christensen og hendes familie var inkarnerede storbymennesker, men et dødsfald i den nærmeste familie fik dem til at søge mod andre værdier – og dem fandt de i Gribskov kommune


Det var egentlig slet ikke meningen, at de ville flytte ud af byen. Lisbeth Juhl Christensen, hendes mand og deres to børn levede det perfekte storbyliv. Stor lejlighed i svømmehalskvarteret på Frederiksberg, gode jobs i byen, mange venner i nærheden og alle caféerne og kulturlivet lige udenfor døren.

Så da børnene begyndte at kræve mere plads, blev søgeagenterne på diverse boligsites kun indstillet på København og Frederiksberg.

”Vi havde egentlig kun to kriterier. Det skulle være et dejligt sted, og så skulle det være i overkommelig afstand til Rådhuspladsen, så Vanløse og Lyngby var vel det mest vilde, vi kiggede på, husker Lisbeth Juhl Christensen.

Men drømmeboligen dukkede ikke op, og i november 2013 satte et dødsfald gang i tankerne om et andet liv udenfor storbyen.

Vi havde egentlig kun to kriterier. Det skulle være et dejligt sted, og så skulle det være i overkommelig afstand til Rådhuspladsen

Fars død satte en proces i gang
”Da min far døde, satte det en proces i gang. I den sidste tid fortalte han om de steder mine forældre havde boet gennem tiden. Bl.a. i Canada og flere steder i Danmark, så jeg begyndte at tænke over, at længden af de steder, man boede, var afgørende for at kunne fortælle flere historier, når man blev gammel”. Plus at de steder, man boede, var afgørende for, hvordan du levede.

Lisbeth Juhl Christensen, som på daværende tidspunkt arbejdede som administrerende direktør i Stemcare A/S, sad en dag og læste Børsen online, da hun pludselig så en boligannonce med et hus på landet i Kolsbæk ved Rågeleje i Gribskov kommune.

”Da jeg så huset, tænkte jeg, at det skulle jeg bare op og se, så jeg kørte de 45 minutter derop. Da jeg trådte ind i huset, skete der bare noget, og efter to timer ringede jeg til min mand; vi skal flytte herop”, fortæller Lisbeth Juhl Christensen, som overhovedet ikke kendte til området.

I de efterfølgende måneder så familien huset ti gange, og efter mange og lange overvejelser flyttede familien ind i huset i juli 2014.

Ingen Nemlig.com
”Vores venner var meget overraskede og spurgte hvad med lufthavnen og hvad med dit og hvad med dat, og i det første år var der da også mange ting, vi skulle vænne os til. Nemlig.com leverer ikke mad her ud, nærmest ingen takeaway-muligheder, livet som pendler til og fra Gentofte. I det hele taget en hel ny måde at leve på, men som tiden gik, faldt vi til, og børnene trivedes også hurtigt i deres skole, børnehave og fritidsaktiviteter”, siger Lisbeth Juhl Christensen, som i dag er på udkig efter nye eventyr, efter at hun er stoppet som administrerende direktør i Nordic Health Lab.

Efter fem år i det 375 m2 store hus har familien virkelig fået Gribskov under huden, og de kan slet ikke forestille sig et liv i byen igen.

”Det har helt sikkert ændret hele vores liv, og vi er virkelig stolte over det mod, vi havde dengang. I byen har man adgang til alt hele tiden, men her har vi adgang til hinanden hele tiden, og så har vi fået naturen helt tæt på”, siger Lisbeth Juhl Christensen og kigger ud over søen på den 30.000 m2 store grund.

Hun tror på, at det nye liv giver en langt større frihed og livskvalitet end hamsterhjulet i storbyen og tror den lokale opvækst med globalt udsyn giver vores børn et unikt afsæt i livet.

Jeg tror, at man kan få en højere og bedre livskvalitet for langt færre penge, og det giver en frihed til at vælge dit eget liv – og lige præcis Gribskov har så meget at tilbyde på den pallette

Mere frihed
”Jeg tror, at man kan få en højere og bedre livskvalitet for langt færre penge, og det giver en frihed til at vælge dit eget liv – og lige præcis Gribskov har så meget at tilbyde på den pallette”, siger Lisbeth Juhl Christensen og peger på, at lavere huspriser i de små byer og er med til at sikre ro og nærvær.

”Vi flyttede ikke herop af økonomiske årsager, men det er nu en ekstrem vigtig faktor, at vi nu som familie tør tænke nye og spændende eventyr. Bare den frihed at vide, vi ikke nødvendigvis behøver at tjene to høje fuldtidslønninger giver en ekstrem ro kombineret med en spirende nysgerrighed på flere eventyr.

Lisbeth Juhl Christensen er i dag engageret i flere fællesskaber, bestyrelser og foreninger, som både beriger hendes eget liv, men også viser børnene, at der er andre værdier i livet end iPads og mærketøj.

Hun er bl.a. med til at opstarte Frændekilde – et moderne forsamlingshus med bl.a. langbords spisninger, hvor folk fra København nu er begyndt at komme op for at mærke fællesskabet, nærheden til naturen og maden, mens deres børn leger på halmballer.

Borgmester Anders Gerner Frost

Nye fællesskaber giver nye oplevelser
”Livet i byen dikterer oftest en typisk livsmodel eller formel, som kan være svær at bryde. Vi vil gerne give vores børn en opvækst med nærhed til naturen, fællesskaber og vise, at du er en del af noget større end dig selv. Her kan man ikke gemme sig, så hvis du ønsker noget ske, må du også bidrage”, siger Lisbeth Juhl Christensen og tilføjer, at det nye liv hele tiden fører til nye og unikke oplevelser.

”Du tror, at du kan forestille dig, hvordan dit nye liv bliver, men de bittesmå valg, nye værdier, mødet med helt nye mennesker osv. fører igen til helt nye oplevelser, tanker og ideer. F.eks. har vi nu i 3 sæsoner opdrættet vores eget kød. Det lå på ingen måde i kortene, før vi flyttede herop, men det er virkelig en fantastisk nydelse at spise eget kød, som man har fulgt framarken til middagsbordet”, fortæller Lisbeth Juhl Christensen.

Ud over den personlige udvikling, som Lisbeth Juhl Christensen og hendes familie har gennemgået i Gribskov, så glæder familien sig også over den positive udvikling, som hele området er inde i.

”Der er så mange dedikerede, passionerede og meget forskellige mennesker på tværs af sociale lag, men som deler samme livsindstilling at ville give noget tilbage. Jeg oplever det nære lokalsamfund som utroligt generøst, som igen kun skærper din egen lyst til at bidrage og give noget tilbage. Alene målt i eks nye butikker, gård miljøer og aktiviteter generelt de seneste 12 mdr. vidner om der virkelig er medvind i de mindre lokalsamfund., fortæller Lisbeth Juhl Christensen, som kun savner en enkelt ting ved det gamle liv.

”Det eneste, vi savner ved København, er vores gamle naboer, og vi kører da også ind og nyder storbyen en gang i mellem, men det hele giver mening, når vi igen er hjemme, mærker roen og ser den smukkeste solnedgang…”