Næste:
Næste:

Fødevarebanken leverer kun friske råvarer, som af den ene eller den anden grund ikke kan sælges i butikkerne eller bruges i produktionen. Foto Fødevarebanken

Mad skal spises - ikke smides ud

Fødevarebanken kører hver dag tonsvis af overskudsmad fra producenter og engroslagre ud til landets socialt udsatte.

700.000 ton. Så meget mad smider fødevareindustrien og de danske husholdninger i skraldespanden. Hvert år.

Madspildet koster de danske forbrugere mere end 11 milliarder kroner årligt og er derfor et stort samfundsproblem, som ikke alene koster forbrugerne en masse penge, men som også belaster vores ressourcer og miljø.

En af de non-profit organisationer, som prøver at begrænse vores madspild, er Fødevarebanken. I stedet for at fødevareindustrien og supermarkeder hælder grøntsager og bøffer ned i containeren, sørger Fødevarebankens 250 frivillige for, at madvarerne i stedet bliver kørt ud til socialt udsatte over hele landet.

Vores grundtanke er, at mad skal spises.

- Vores grundtanke er, at mad skal spises. Så vi sørger for, at god og frisk mad, som af den ene eller anden grund ikke skal sælges eller bruges, bliver kørt ud til socialt udsatte på for eksempel varmestuer, herberger og krisecentre, fortæller kommunikationschef i Fødevarebanken Trine Baadsgaard og tilføjer:

- Hver eneste dag året rundt, fordeler vores frivillige ca. tre tons indscannet overskudsmad, svarende til 7.600 måltider dagligt, 2.285.000 årligt og er dermed Danmarks eneste og største organisation, der systematisk, fødevaresikkert og sporbart håndterer madoverskud, siger Trine Baadsgaard.

Fødevarebanken leverer desuden morgenmad til 24 skoler i områder, hvor eleverne ofte kommer i skole uden at have spist morgenmad.

- Vi har siden efteråret 2016 leveret morgenmad til alle skoler på Lolland og 6 skoler i Guldborgsund Kommune. Det har ca. 600 elever taget imod, heriblandt en del, der ikke tidligere fik morgenmad. At levere morgenmad til de skoler, hvor mange elever ikke får mad hjemmefra, er derfor med til både at begrænse madspild og sikre måltider til børn, der har brug for det, siger Trine Baadsgaard.

Det er Trygfonden, der har doneret penge til projektet, der bliver kaldt ’Hjernemad’. Pengene har gjort det muligt for Fødevarebanken at åbne en rute mod syd til Lolland-Falster. Hjernemad er således et unikt samarbejde på tværs af Region Sjælland, Lolland og Guldborgsund Kommuner, Trygfonden og Fødevarebanken.

Først og størst

Fødevarebanken blev grundlagt i 2008, da stifteren Thomas Fremming besøgte en organisation i Canada, som leverede overskudsmad til udsatte personer.

- Vi var den første organisation, som systematisk og i stor skala satte fokus på det madspild, der foregår i industrien og den madfattigdom socialt udsatte oplever, siger Trine Baadsgaard.

Siden begyndelsen har Fødevarebanken uddelt over 4000 ton mad, der ellers skulle være smidt, til glæde for dem, der ellers ikke har adgang til sund og varieret kost. Fødevarebankens del er dog kun en lille affaldspose i det kæmpe bjerg af madaffald, som vi hvert år smider ud.

Selv om vi uddeler tre ton mad om dagen og millioner af måltider, så er vi jo kun en dråbe i havet

- Selv om vi uddeler tre ton mad om dagen og millioner af måltider, så er vi jo kun en dråbe i havet, siger Trine Baadsgaard fra Fødevarebanken.

- Vi kom fra ingenting, da Fødevarebanken blev stiftet. Ingen tænkte på madspild. Nu er der meget få forbrugere, som ikke ved, hvad madspild er, siger Trine Baadsgaard.

Fødevarebanken startede helt fra bunden, men efter en række interessetilkendegivelser fra flere potentielle maddonorer og modtagerorganisationer fik organisationen en bevilling fra socialministeriet i 2009.

- Vi har siden modtaget en stor donation fra Velux Fonden, som vi blandt andet har brugt på en udvidelse i Østjylland, en styrkelse af hele organisationen samt udvikling af nye og eksisterende indtægtskilder, fortæller Trine Baadsgaard.

Finansieret af fonde

Fødevarebanken er en non-profit NGO med et kostbart setup. Organisationen er derfor afhængig af fonde, som gerne vil støtte en cirkulær økonomi. Fødevarebanken er blandt andet støttet af Velux Fonden, Oak Foundation, Den A.P. Møllerske Støttefond, Tryg Fonden og Kronprinsparrets Fond. Herudover arbejder organisationen med medlemskaber og erhvervspartnerskaber for at få økonomien til at hænge sammen. Ud over maddonationer har Fødevarebanken også et strategisk samarbejde med Netto, der bl.a. betyder at de to parter sammen har udviklet en app, som samler alle overskudsvarer i én app.

Med app’en - Mad Skal Spises - kan alle dagligvarebutikker, bagere, slagtere og private lægge deres varer op. Det gør det nemt at få et samlet overblik over, hvor man kan spare penge og samtidig bekæmpe madspild i dit lokalområde.

”Mad Skal Spises” app’en har vundet den store internationale pris ”SAP Innovationspris 2018” for evnen til at udnytte teknologien til at bekæmpe madspild.

- Vi får blandt andet også indtægter fra pantautomaterne i Netto, hvor man kan vælge at donere penge til os, og så modtager vi også 10 øre pr. solgt vandflaske, fortæller Trine Baadsgaard.

Fødevarebanken er en registreret socialøkonomisk virksomhed. Registreringen er en officiel blåstempling af, at organisationen har et socialt formål og at overskuddet bruges til at fremme sociale formål.

Fødevarebanken er medlem af FEBA (Fédération des Banques ALIMENTAIRES / Federation of European Food Banks), som er den europæiske sammenslutning af fødevarebanker. Netværket arbejder ud fra et fælles sæt af værdier og arbejdsgange, som er udviklet i samarbejde med de største internationale aktører inden for fødevareindustrien.

Fødevare-giganter donerer maden

Fødevarebanken modtager hver dag tre ton overskudsmad fra blandt andre Arla, Unilever, Salling Group og Aarstiderne.

- Nogle har vi faste aftaler med, og hos andre henter vi maden ad hoc, siger Trine Baadsgaard og tilføjer, at fødevaregiganterne ikke altid har været lige begejstrede for at donere maden.

- I starten var det måske lidt pinligt at have så meget overskudsmad, men nu kan virksomhederne godt se, at de kan brande sig som en socialbevidst og bæredygtig virksomhed ved at donere maden til socialt udsatte, siger Trine Baadsgaard.

Selve logistikken giver sjældent problemer. Fødevarebanken modtager som udgangspunkt maden på et af organisationens tre lagre i København, Aarhus og Kolding, men Fødevarebanken kan også hente det hos donoren.

- Mange donorer tror måske, at det kan være lidt besværligt at donere overskudsmad, men det er det slet ikke. Vi indgår altid i en tæt dialog med virksomhederne, og så viser det sig ofte, at de har meget mere overskudsmad end først antaget. Når maden så er hentet og kørt til et af vores lagre, bliver det scannet, og der bliver taget stilling til, hvad de skal ske med den, siger Trine Baadsgaard og understreger, at fødevaresikkerheden er i top hele vejen gennem processen.

- Vi arbejder professionelt, fødevaresikkert og i stor skala, så vi kan garantere, at vi lever op til Fødevarestyrelsens krav om fødevaresikkerhed, fortæller Trine Baadsgaard.

Fødevarebanken taget som udgangspunk imod al mad – bare det ikke fejler noget eller er for gammelt.

- Så længe fødevaresikkerheden er i orden, tager vi imod overskudsmaden. Dog kan der være store partier, vi må sige nej til, hvis holdbarhedsfristen er for kort, siger Trine Baadsgaard.

Fødevarebankens 250 frivillige sørger hver dag for, at tre ton mad bliver bragt ud til landets socialt udsatte. Foto: Anders Brinckmeyer

Glade modtagere

Fødevarebanken har fået lavet en undersøgelse, som viser, at modtagerne af overskudsmaden er ovenud tilfredse med maden. Undersøgelsen er lavet blandt 200 modtagere af maden og tæller organisationer som Kirkens Korshær, Blå Kors, Røde Kors, Mændenes Hjem, kvindecentre og andre organisationer, der arbejder med socialt udsatte i Danmark. 138 har svaret.

Undersøgelsen viser, at 99% af de modtagere, der modtager mad fra Fødevarebanken, er godt eller meget godt tilfredse med samarbejdet. 96% er godt eller meget godt tilfredse med fødevarehygiejnen i forbindelse med udleveringen af maden.

90 % af modtagerne mener, at varerne fra Fødevarebanken lever godt eller meget godt op til deres forventninger. 73 % mener, at variationen af varerne lever op til deres forventninger og 75 % mener at varerne stemmer overens med forventningerne til friskheden.

For over halvdelen af modtagerne betyder maden for Fødevarebanken, at de udsatte slutbrugere får billigere måltider og en sundere og mere varieret kost.

- Det er fuldstændig overbevisende tal og understreger til fulde, at vores model med indsamling, opbevaring og fordeling af overskudsmad fra industrien til socialt udsatte ved hjælp af frivillige, kan noget helt særligt, og så viser tallene, at vores indsats har betydning på mange områder, siger Trine Baadsgaard.

Et af de steder, som modtager mad fra Fødevarebanken er Kirkens Korshær i København. Her fortæller kok Jesper Frøsig, at overskudsmaden stort set dækker hele køkkenets kostbudget.

Mange af dem, der spiser her, får måske ikke varm mad hver dag, så maden gør en forskel.

- Det er virkelig noget, vi sætter stor pris på. Mange af dem, der spiser her, får måske ikke varm mad hver dag, så maden gør en forskel. Vi laver mad til børn, unge og mødre to aftener om ugen samt madpakker til børnene, og maden fra Fødevarebanken betyder, at vi kan lave mange flere forskellige ting, end vi kunne før, siger fortæller Jesper Frøsig og tilføjer, at maden fra Fødevarebanken også betyder, at køkkenet kan tilberede råvarer, som de ellers aldrig ville komme i nærheden af.

- I jagtsæsonen har vi fået gråænder, og vi har modtaget krondyrtern, som vi brugte til krondyr-gryde, så maden betyder også, at vi kan få nogle gode samtaler om maden, og hvor den kommer fra, siger Jesper Frøsig.

Kendte og kongelige støtter Fødevarebanken

Flere erhvervsledere og politikere har gennem en årrække støttet og anbefalet Fødevarebanken i kampen mod madspild, og med økonomisk støtte fra bl.a. Kronprinsparrets Fond har kongefamilien også vist, at de går ind i kampen.

- Vi har også haft besøg af HKH Prinsesse Marie. Her fik prinsessen mulighed for, med egne øjne, at se, hvordan Fødevarebanken og organisationens godt 250 frivillige, hver eneste dag året rundt, håndterer tre tons overskudsmad fra industrien og fødevareproducenter og fordeler det til organisationer for socialt udsatte i det meste af Danmark. Det er en stor ære, at Hendes Kongelige Højhed har lyst til at besøge os og høre mere om vores løsning, siger kommunikationschef i Fødevarebanken Trine Baadsgaard og tilføjer:

- Madspild er kommet på dagsordenen for at blive og med Prinsesse Maries opmærksomhed på emnet er der grund til at glæde sig over, at flere og flere – også virksomheder har fokus på at bekæmpe madspild. Det mærker vi også i Fødevarebanken gennem det samarbejde vi har med en række store danske virksomheder. Vi føler, at det er en blåstempling af vores arbejde, og det gør det lettere, når vi skal ud og fortælle, hvad vi laver og sammen med virksomhederne minimere madspildet.