Næste:
Næste:

5 veje til at vaske dit tøj mere klimavenligt

Vasker du også dit tøj, som du har lært det hjemmefra? Det gør mere end halvdelen af os, men teknologien og vores viden har udviklet sig. I dag er det muligt at få tøjet rent ved lavere temperaturer, og ofte kan du tage helt andre midler i brug end at smide tøjet i vaskemaskinen. Her får du fem genveje til mere skånsomme metoder – for dit tøj og for klimaet.

30 er det nye 40

Over 60 procent vasker ved 40 grader eller derover i den tro, at lavere temperaturer ikke fjerner lugt eller pletter. Det viser en undersøgelse blandt 1000 respondenter, som Electrolux står bag. Men takket være moderne teknologi som f.eks. vaskemaskiner, som blødgør vandet, er det i dag muligt. 30 grader er rent faktisk de nye 40 grader, når det handler om tøjvask.

"Ved at vaske ved 30 grader eller lavere frem for ved 40 grader bliver energiforbruget sænket med op til 30 procent. Det er godt for både planeten og for vores tøj"

”De fleste forbrugere er ikke klar over, hvor vigtig temperatur er, når det handler om at vaske mere klimavenligt. Det er det på grund af de energiressourcer, det kræver at opvarme vandet. Ved at vaske ved 30 grader eller lavere frem for ved 40 grader bliver energiforbruget sænket med op til 30 procent. Det er godt for både planeten og for vores tøj,” siger Palle Laursen, som er Nordic Product Line Manager/Laundry i Electrolux.

Når vaskemærket i tøjet fortæller dig, at trøjen skal vaskes ved 40 grader, er det en angivelse af, hvilke temperaturer, stoffet kan tåle. Det betyder ikke, at det ikke bliver rent ved f.eks. 30 grader. Faktisk anbefaler eksperter at bruge 30 grader som standardtemperatur. Undtagelsen er undertøj, håndklæder og sengetøj, som kræver en højere temperatur.

Dosér rigtigt – det er bedre for tøjets fibre og for klimaet

Korrekt dosering er et meget konkret tip til at passe bedre på dit tøj og på klimaet. Til gengæld kan det til at starte med være et svært regnestykke, da det afhænger af vandets hårdhed og mængden af tøj, du fylder i maskinen. Derfor bruger de fleste for meget vaskemiddel, måske for at være på den sikre side, men tøjet bliver ikke renere af den grund. Du får bare flere sæberester i tøjet og ud i naturen – og skal af med flere penge til vaskemiddel.

Nogle moderne vaskemaskiner er udstyret med automatisk dosering, så du ikke behøver bruge tid på at regne på mængden af vaskemiddel ud fra informationerne på pakken. Det klarer maskinen for dig, når du har fyldt tøjet i den, forklarer Palle Laursen fra Electrolux: “Med Electrolux AutoDose-funktionen beregner vaskemaskinen den rette mængde vaskemiddel ud fra vasketøjets vægt og kombinerer det med den rette vandmængde og vasketid. På den måde  optimeres ressourceforbruget.”

Fyld maskinen op og spar tid og energi

Fyld maskinen med så meget tøj, som den kan tage hver gang. Det sparer både dig tid i en travl hverdag men også klimaet for unødvendigt vand-, energi- og sæbeforbrug. Moderne vaskemaskiner kan beregne og tilpasse vandmængde og sæbedosering, men det kan stadig ikke gøre op for ressourceforbruget ved mange små vaske, så drop klatvasken og fyld maskinen. Det får dig måske også til at overveje, om det overhovedet er nødvendigt at vaske tøjet endnu. Måske kan du nøjes med at hænge tøjet til luftning? For uld og denim er det typisk det bedste og rigtige valg i forhold til både tøj og klima. Uld er et naturligt materiale, som har en indbygget antibakteriel effekt, og det holder sig pænt meget længere uden vask. I sidste ende kommer det også klimaet til gode at skåne tøjet, da det mindsker behovet for at købe nyt.

Giv tøjet damp, og spring en vask over

En nem måde at forlænge tøjets levetid på er at vaske det mindre hyppigt, så kig lige efter: Er tøjet egentlig snavset, eller trænger stoffet bare til at blive frisket lidt op eller til at komme af med en antydning af madlugt eller andet? Takket være moderne teknologi og fornyelse behøver du ikke at vaske tøjet, for at det skal føles rent, hvis det sidste er tilfældet. Spring vasken over, og damp tøjet i stedet for. Når du erstatter en vaskecyklus med damp, kan du spare op til 40 liter vand, og da damp blødgører tøjets fibre og udglatter tøjet, kan du ofte også spare noget strygning og i nogle tilfælde helt undgå at stryge.

“At bruge Electrolux’ dampprogrammer er en nem måde at friske tøj, som ikke behøver en fuld vask, op på. Færre vaske betyder, at tøjet får en længere levetid, hvilket er godt for planeten,” udtaler Nordic Product Line Manager i Electrolux Palle Laursen.

Tør tøjet med mindst muligt energiforbrug

Det mest klimavenlig valg, når tøjet skal tørres, er at hænge det til tørre under åben himmel, men når du har behov for at tørre tøjet i tørretumbler, er der også nogle faktorer, du skal være opmærksom på. Heldigvis er det at tørretumble ikke, hvad det har været. Med moderne tørretumblere kan du sige farvel til overophedning og goddag til f.eks. varmepumper, der gør det muligt at recirkulere den varme luft i maskinen. Det reducerer ifølge Electrolux energiforbruget med 60 procent. Vælg det rigtige program til de materialer, du skal tørre. Det giver dig mulighed for at tørre tøjet ved lavere temperatur og med færre omdrejninger, så tøjets facon og kvalitet bliver vedligeholdt.

“Mange tørretumblere er i dag udstyret med programmer specifikt til sportstøj og outdoor wear. Tørreprocessen genopretter den aktive membran på tøjet og får det på en gang til at holde længere og have en bedre ydeevne,” fortæller Palle Laursen, Nordic Product Line Manager i Electrolux. Han giver også det gode råd, at du kan komme langt med at give dine jeans en kort tur i tørretumbleren, hvis de er kommet lidt ud af facon. Så bliver de frisket op og kommer tilbage i facon, og du sparer en vask.