Næste:
Næste:

Sådan passer du bedre på dit yndlingstøj

Du har købt en ny trøje og vil gerne have, at den holder sig pæn rigtig længe, men hvordan? 83 procent af os vil gerne forlænge vores tøjs levetid og samtidig skåne klimaet ved at spare på ressourcerne og mindske behovet for at købe nyt. Men ofte hænger vi fast i gamle vaner, som ikke nødvendigvis er bæredygtige. Her får du en guide til nye vaner, der tager vare på tøjet i hele processen fra vask og tørring til opbevaring i dit klædeskab. 

 

Flere og flere tøjfirmaer melder sig på banen med mindre kollektioner og med tøj af bedre kvalitet med tanke på, at det skal kunne holde sæson efter sæson. Det er blevet et velkendt faktum, at tøjproduktion er en stor klimabelastning. Det samme er vores tøjvask, når vi vasker ofte og ved høje temperaturer – og så slider de hyppige ture i vaskemaskinen mere på tøjet, end hvad godt er. En undersøgelse blandt 1000 danskere viser, at 83 procent gerne vil forlænge tøjets levetid, men at mere end halvdelen samtidig vasker tøjet, som de har lært hjemmefra og ikke efter nye retningslinjer og muligheder med ny teknologi. Rutinerne sidder på rygraden, og tøjet ryger i vaskemaskinen med et tryk på knappen for 40 grader eller måske 60, hvis det er snavset.

Tøjvask ved 30° eller mindre bør blive normen, uden undtagelse

Men måske behøver tøjet slet ikke at blive vasket? Måske kan det klares med luftning eller damp – eller i hvert fald med at vaske ved en lavere temperatur, lyder det fra Palle Laursen, som er Nordic Product Line Manager/Laundry i Electrolux.

“Tøjvask ved 30° eller mindre bør blive normen, uden undtagelse. Med moderne teknologi og fremskridtet i udviklingen af vaskemidler, er det lige så effektivt, og det er et vigtigt budskab at få ud,” siger han. Vil du skrue ned for temperaturen og sliddet for at tage bedre vare på både tøjet og planeten, så læs videre om, hvordan du kan få nye, bæredygtige vaner.

Damp mere, vask mindre

Medmindre du er i gang med at totalrenovere din bolig eller med havearbejde, så er det turene fra vasketøjskurven og igennem hele vaskemøllen, der slider mest på dit tøj og ikke det, at du har det på. I stedet for at smide en skjorte eller bluse, som du kun har haft på en enkelt gang, til vask, så giv den damp. Ofte vasker vi tøjet, fordi stoffet ikke føles eller ikke lugter helt friskt, og ikke fordi det er snavset. Brug en hånd-steamer eller vaskemaskinens dampprogram i stedet. Det skåner tøjet og sparer på energi- og vandforbruget.

”Damp får stoffet til at ‘slappe af’, udglatter folder, og gør tøjet blødere. Det gør strygning nemmere, og i nogle tilfælde helt overflødig,” forklarer Palle Laursen fra Electrolux. Han tilføjer, at du med et dampprogram kan spare cirka 40 liter vand i sammenligning med et almindeligt vaskeprogram.

Undgå for meget varme

Mange moderne tørretumblere med varmepumpe genanvender den varme luft inde fra maskinen og reducerer på den måde energiforbruget. Det gør det samtidig muligt at tørre tøjet mere skånsomt ved lavere temperaturer og ved at bruge programmer, som er designet specielt til f.eks. sportstøj, outdoor wear og endda til uld og silke.

”Electrolux-tørretumblere er Woolmark blue-certificerede. Det betyder, at det med uldprogrammet er muligt og sikkert at tørre uld og endda kashmiruld, som har vaskemærkningen ’hand-wash only’,” fortæller Palle Laursen fra Electrolux.

Opbevar tøjet rigtigt

Opgradér dit klædeskab med opbevaringsmuligheder, der er tilpasset tøjets behov. Noget tøj har bedst af at hænge på bøjle, andet af at være foldet og lagt på en hylde. F.eks. er det vigtigt, at du undgår at hænge tøj lavet af uld på bøjler, da det vil få materialet til at strække sig. Uld skal foldes, men ikke ligge i bunden af en tung bunke. Men husk at hænge uldtøjet til luftning over en stol eller lignende i cirka 24 timer, før du lægger det på plads. Andet tøj, der er fleksibelt, såsom sportstøj og blød silke bør også foldes og lægges på en hylde eller i mindre kurve i materialer, der ikke trækker tråde.

Bomuldsskjorter, kjoler uden elastik og tøj i kraftigere materialer, som kræver strygning, holder sig bedst og længst, hvis det hænger på bøjle og ikke bliver foldet. Køb gode bøjler, der ikke giver tøjet skarpe kanter. Træ er et godt materiale til de fleste tekstiler.

Red dine jeans og planeten

Der er dem, der siger, at de aldrig vasker deres jeans, fordi det ikke er nødvendigt, og fordi de på den måde bevarer både farve og form bedre. Der er ofte særlige følelser knyttet til favoritjeansene, yndlingskjolen eller den gode gamle denimjakke, og det er rigtigt, at hvis vi vasker sjældnere, så varer følelsen længere. Samtidig skåner vi klimaet ved at mindske vand- og energiforbrug og i sidste ende ved at købe mindre, som er en vigtig pointe.

Vil du undgå at vaske dine jeans for hyppigt, kan du, hvis de er kommet lidt ud af facon, give dem en kort tur i tørretumbleren på denimprogram. Det får dem tilbage i form. Og når denimtøjet endelig trænger til en vask, så giv dem kun 30 grader eller lavere – gerne på et særligt denimprogram – og brug flydende sæbe frem for pulver. Det er mere skånsomt for både tekstil og farve.

Luft og kærlighed giver dine uldfavoritter et længere liv

Uld er noget særligt, både yndlingssweateren i den blødeste kashmir men også materialet i sig selv. Uld er nemlig et naturligt materiale, som har meget mere brug for luft end for vand, så prøv at hænge tøjet til luftning, eller giv det en smule damp, inden du beslutter dig for at vaske det. Så vil tøjet holde sig pænt meget længe. Hvis du synes, det lyder en smule uhygiejnisk, er det godt at vide, at uld har naturlige antibakterielle egenskaber og en naturlig modstandsdygtighed over for lugt.

“Vi har generelt ikke tøjet på nok gange imellem vask. Det resulterer i millioner stykker tøj, som bliver vasket unødvendigt, hvilket formindsker tøjets levetid og øger det individuelle CO2-aftryk. Jo mere vi kan opfordre til at vaske tøjet mindre, desto bedre er det for planeten og for vores tøj,” siger Palle Laursen, Nordic Product Line Manager/Laundry i Electrolux.