Næste:
Næste:

Naturlandskab på Lanzarote

Nyd naturen med 100% bæredygtige ferieoplevelser

Når du holder ferie i Spanien, kan du nyde naturen med miljøvenlige aktiviteter og oplevelser. Der er mange beskyttede naturområder, som tilbyder bæredygtig turisme.


Spanien har flere biosfærereservater end noget andet land i verden

BÆREDYGTIGE TURISTATTRAKTIONER

Stjernereservater
En klar himmel, ingen lysforurening og alle de fornødne faciliteter for at få frit udsyn til stjernerne. At være stjernekigger for en aften er en 100% bæredygtig ferieoplevelse, som du kan prøve på nogle af verdens bedste steder for astroturisme. Få mere information i denne artikel.

Astronomisk park i Montsec-Lleida, Catalonien

Drivveje for kvæg
Disse ruter blev brugt i århundreder af spanske hyrder til at flytte deres kvægflokke mellem sommer – og vintergræsningsarealer – kendt som trashumancia på spansk. Nogle af disse drivveje er nu afmærkede og omdannet til vandre- og cykelruter, og de passerer gennem de smukkeste landskaber. For eksempel kan du følge ruterne gennem bjergkæden Sierra de Gredos (Ávila) eller gennem den catalanske del af Pyrenæerne (Lleida).

Natur i Soria, Castilla Leon

Gamle jernbanespor omdannet til vandreruter
De grønne veje, eller Vías Verdes, er nedlagte jernbanespor, der er blevet omdannet til naturskønne vandre- og cykelruter. Tilsammen strækker de grønne veje sig over mere end 2.600 kilometer i Spanien.

Vejene er et godt eksempel på, hvordan man kan genoprette naturen, og på nogle strækninger er der mulighed for at se bjørne og andre sjældne dyr. Det kan for eksempel hænde på Senda del Oso (Bjørnestien) i Asturien, hvor bjørnen Paca bor på et nærliggende bjerg. Paca blev reddet, da hun var unge, og nu kommer hun dagligt ned ved middagstid for at blive fodret på en strækning af stien nær Proaza.

Vias Verdes

De grønne stier

Et unikt besøg blandt gamle oliventræer
Fremstilling af jomfruolivenolie er en gammel landbrugstradition i Spanien. Foruden at smage på olien er der mulighed for at besøge en lang række almazaras (olivenoliemøller) og vidtstrakte olivenlunde. Du kan også se nærmere på nogle af de særegne oliventræer og beundre deres størrelse – det kan kræve mere end fire personer at nå rundt om stammen på nogle af dem. Eksempelvis kan du tage på guidede udflugter i Jaén (Andalusien) for at se hundredårige oliventræer, og i Catalonien kan turen gå til Ulldecona (Tarragona), mens Valencia-regionen kan prale af at have tusindårige træer i Canet Lo Roig (Castellón).

Oliventræer i Castellon, Valencia Regionen

Save Posidonia Project
På Formentera afholdes en festival med massevis af aktiviteter, der bidrager til at beskytte havbunden omkring De Baleariske Øer. Festivalen finder sted i oktober og omfatter udstillinger, sportsaktiviteter, informationsworkshops og meget mere. De indsamlede midler bliver brugt på at beskytte områdets undersøiske enge med neptungræs, som er hjemsted for mange fisk og andre havdyr. Hvis du har lyst, kan du sågar sponsorere et havgræsareal.

NATURRESERVATER DU KAN BESØGE

Spanien har fire forskellige typer af beskyttede naturområder, som alle imponerer med deres tilbud inden for bæredygtig turisme.

Der findes 15 nationalparker, som alle har guidede ture, vandreruter og besøgscentre. Fire af nationalparkerne står endda på UNESCO’s Verdensarvsliste: Doñana Nationalpark (i Andalusien), Ordesa y Monte Perdido Nationalpark (i Aragonien) og nationalparkerne Garajonay og Teide (på De Kanariske Øer). Bemærk, at det kan være nødvendigt at booke sit besøg på forhånd eller få tilladelse til bestemte aktiviteter i nogle af parkerne. Mere detaljerede oplysninger kan findes på hjemmesiden for de spanske nationalparker.

Nationalparken Ordesa Monte Perdido i Aragonien

Derudover er der næsten 40 naturområder, som er certificeret efter det europæiske charter for bæredygtig turisme, der støttes af Europa-Kommissionen.

Du kan også besøget landets 15 geoparker. De udmærker sig ved deres unikke landskaber og geologiske rigdom, som du kan læse mere om på parkernes hjemmesider. Derudover bliver der afholdt workshops og undervisningsbesøg.

Doñana Nationalpark i Andalusien

Naturpark i Borosa-Pontevedra

Endelig har Spanien flere biosfærereservater end noget andet land i verden: I alt findes der 52 reservater med en enestående biodiversitet. Du kan opleve fremragende eksempler på bæredygtig turisme på øerne Lanzarote, El Hierro, La Gomera og Fuerteventura, som alle er førsteklasses turistdestinationer såvel som biosfærereservater. Blandt andet er El Hierro den første ø, der er selvforsynende med vedvarende energi.

Naturlandskaber på Lanzarote

AGROTURISME

En ferie på landet er den ideelle måde at slappe af og nyde naturomgivelserne på. Et ophold på en landejendom (casa rural på spansk) giver dig mulighed for at fylde ferien med skønne oplevelser som at drikke cider direkte fra tønden, fodre husdyr, høste sæsonens råvarer og tilberede dem efterfølgende i køkkenet. ’Agroturisme’ er nemlig ikke bare et knudret ord, men en vidunderlig ferieform, der bringer dig tættere på den lokale kultur – og så er det en sjov og børnevenlig oplevelse. På mange landejendomme, der tilbyder agroturisme, kan du på hyggelig vis bo sammen med ejerne og deres familie, og på andre får du en separat bolig, så ferielivet kan nydes i fred og ro. Og så kan du glæde dig til at få dit livs lækreste frisklavede morgenmad!

Fregenal, Sierra Badajoz

Oplev en landelig overnatning i Otro Mundo, Sierra del Segura i Andalusien

HVORFOR SPANIEN

Mange vælger Spanien som bæredygtigt rejsemål på grund af landets store udvalg af gode indkvarteringssteder, som nemt kan bookes. Mange aktiviteter, der forbindes med agroturisme, finder sted i flotte og fredede naturområder, inklusiv nationalparker, så omgivelserne er virkelig spektakulære. Vidste du for øvrigt, at Spanien har flere biosfærereservater end noget andet land i verden?

Takket være de mange forskellige overnatningsmuligheder har du nærmest en uendelig vifte af oplevelser at vælge imellem:

  • Landbrugsopgaver: Vær med til at fodre husdyrene, malke køerne, samle æg eller klippe får. Du kan også være hyrde for en dag eller passe heste, mens børnene får en ridetur på et æsel.
  • Pasning af afgrøder: Vand planter, pluk grøntsager, hjælp med at pløje og få indsigt i økologisk dyrkning osv.
  • Fremstilling af vin eller cider: Se nærmere på vores vinruter og få overblik over udvalget af aktiviteter.
  • Udforsk skoven eller havet: Lær at genkende vilde bær og svampe, følg stierne, som kun de lokale kender, spring ud som sømand for en dag...
  • Fremstilling af mad: marmelade, yoghurt, ost, honning...
  • Håndens arbejde: Lær at lave naturpynt eller æteriske olier, eksperimenter med keramik osv.
  • Oplev traditionelle festligheder: Der er mange fejringer forbundet med landbrugsarbejde, for eksempel vinhøsten i La Rioja og festdagene ved Covadonga-søerne, der hylder hyrderne og fårehundene.

Vinmarker i Ribera Sacra Turismo de Galicia

Den udsøgte spanske Jamón Iberico

OMRÅDER

Aktiviteter knyttet til agroturisme kan findes overalt i Spanien, inklusiv følgende steder:

Navarra: Denne region, der ligger inde i landet i det nordlige Spanien, giver dig et væld af tilbud. Her finder du blandt andet “Agrorutas de Navarra”, som er særlige ruter, der passerer forbi smukke turistattraktioner og inkluderer adskillige fritidsaktiviteter forbundet med agroturisme. Disse agroruter vil føre dig gennem smukke bjerglandskaber som Pyrenæerne og giver dig mulighed for at besøge fårefarme, traditionelle bondegårde, besøgscentre, ostemejerier, vingårde, olie- og trøffelmuseer og mange andre spændede steder.

Bodegas Rioja Alavesa, Baskerlandet

Baskerlandet: Regionen, der ligger ved Spaniens nordlige kyst, er vidt berømt for sit traditionelle køkken. På mange af regionens gårde fremstilles naturlig cider, og det er muligt at følge processen i små grupper. Du kan også smage den lækre Idiazabal-ost, som har en såkaldt D.O.-certificering, efter at have besøgt hyrdehusene og de græssende får på marken.

Asturien og ’la Comarca de la Sidra’: Området, der også ligger i det nordlige Spanien, er hjemsted for ’la Ruta de la manzana y la sidra’ (Æble- og ciderruten), og her finder du desuden et udvalg af workshops, hvor du kan fremstille kunsthåndværk, smykker, lædervarer og træarbejde.

Galicien og havturisme: I det nordvestlige Spanien kan du gå om bord på en fiskerbåd og tilbringe dagen sammen med besætningen.

Malaga i Andalusien: I landsbyer nær Costa del Sol i Sydspanien kan du deltage i workshops og lære at lave mad eller konservere oliven, og du kan også tage på æseltur i de maleriske gader.

Maleriske gader i Frigiliana, Málaga

Lyder det tillokkende med bæredygtig agroturisme? I Spanien har man ovenikøbet stiftet la Fundación Ecoagroturismo, som omfatter mere end 100 initiativer indenfor landturisme og agroturisme, og det er med til at garantere kvaliteten og omsorgen for miljøet. Vi anbefaler, at du besøger hjemmesiden for Ceres Ecotur-projektet, hvor du kan finde landlige overnatningsmuligheder og aktiviteter i naturskønne omgivelser.