Næste:
Næste:

Slip nervøsiteten, og styrk din gennemslagskraft

En god public speaker indtager scenen med indlevelse og engagement, har styr på sit kropssprog og sin stemmeføring og er god til at skabe et trygt og positivt rum. Nogle er født til at stå på en scene – andre kan træne sig til det. Og de sitrende nerver – dem kan man lære at slippe!

Kender du den snigende nervøsitet og den knugende fornemmelse i maven, når du skal holde et oplæg eller tage ordet i en større forsamling? Så er du ikke alene. Undersøgelser viser, at public speaking er noget af det, vi mennesker frygter allermest. Men der er hjælp at hente, og med de rette teknikker og positiv feedback kan selv den mest nervøse lære at trives med at holde en præsentation. Og tilmed gøre det med autenticitet og gennemslagskraft.

Sådan lyder meldingen fra retoriker og lektor Rikke Dinnetz, der underviser i præsentationsteknik ved Ledelse & Kommunikation på Cphbusiness.

Lektor Rikke Dinnetz fremhæver, at evnen til at brænde igennem er noget, som alle kan lære.

- Den gode nyhed er, at alle kan lære at holde et skarpt, autentisk og fængende oplæg. Men det kræver træning. Masser af træning. Obama var tre måneder om at forberede sin første indsættelsestale, fortæller Rikke Dinnetz og tilføjer:

- Men mindre kan også gøre det. Vores erfaring er, at deltagerne får et kæmpe udbytte efter blot fire kursusdage. De lærer at strukturere deres oplæg, kommunikere effektfuldt til publikum og argumentere overbevisende. De lærer at takle og forebygge modstand fra tilhørerne. Og så får de en værktøjskasse fuld af retoriske virkemidler, så de kan involvere og bygge bro til publikum.

Teknikker, der styrker din power

Når mange ikke bryder sig om at tage ordet i større forsamlinger, handler det om, at vi mennesker dybest set er flokdyr.

- Den værste frygt er at blive udstødt af flokken. Derfor er det så sårbart at stille sig op foran en forsamling. Mange af os er bange for at blive ydmyget af salen, eller for at fremstå som kedelige eller uvidende.

På præsentationsteknik bliver der derfor indarbejdet mentale teknikker til at slippe nervøsiteten. For eksempel lærer deltagerne, hvordan de kan bruge visualisering og positiv indre kommunikation til at styrke selvfølelsen, inden de går på. Men også fysiske øvelser hjælper.

Nyere forskning har vist os, at bare vi ændrer vores kropssprog, så vi står i såkaldte ”power poses”, så får vi mere af power-hormonet testosteron og mindre af stresshormonet kortisol i kroppen.


- Nyere forskning har vist os, at bare vi ændrer vores kropssprog, så vi står i såkaldte ”power poses”, så får vi mere af power-hormonet testosteron og mindre af stresshormonet kortisol i kroppen. Vi kan med andre ord lære at bevæge os og stå på en måde, der gør os mindre nervøse og giver os en større følelse af power, forklarer Rikke Dinnetz.

På forløbet i præsentationsteknik bliver der således også arbejdet aktivt med deltagernes kropssprog.

- Dit kropssprog og din stemmeføring er mindst lige så vigtig som det, du siger. Og jo mere du træner at stå med et åbent kropssprog og en god gestik, mimik og stemmeføring, jo bedre tager publikum imod dit budskab, siger hun.

Deltagerne skal derfor filme hinanden, og der er masser af positiv og konstruktiv kritik både fra underviseren og de øvrige deltagere. Det hele bliver rammesat, så alle får en god og tryg oplevelse og kommer i kontakt med alle deres styrker, hver gang de går på ”scenen”.

Ifølge retorikeren er det at tage et kursus i præsentationsteknik en af de største gaver, man kan give sig selv.

- Det er enormt selvudviklende, for når du træner at stå foran en forsamling, lærer du samtidig at stå ved dig selv, prioritere din egen trivsel i situationen og slippe behovet for, at alle skal synes godt om dig.

Praksisnær undervisning med feedback

På præsentationsteknik er der tale om praksisorienteret og hands-on læring. Det er ikke teori for teoriens skyld, men en masse redskaber, som deltagerne får rig mulighed for at afprøve i praksis. De fleste vælger at holde taler med fokus på noget fagligt, som de skal formidle på deres job. Men undervejs i forløbet får man også mulighed for at forberede forskellige pitches og taler. Derfor kan man også vælge at holde en konfirmationstale eller et oplæg om sin største passion.

At kunne brænde igennem er en værdsat kompetence de allerfleste steder, uanset om man er leder eller medarbejder.


- Det vigtigste er at komme ind i en rytme, hvor man bliver vant til at stå foran en forsamling og lærer at omsætte alle teknikkerne til praksis. At kunne brænde igennem er en værdsat kompetence de allerfleste steder, uanset om man er leder eller medarbejder. Så præsentationsteknik et fag, som nærmest alle kan have glæde af at tage, siger Rikke Dinnetz.