Næste:
Næste:

”Din f…… luder”

Hadefulde kommentarer og digital adfærd er på programmet, når C:NTACT og komikeren Martin Nørgaard inviterer unge til standup og diskussion om vores adfærd på nettet

 

Spasser. Luder. Perker.

De fleste kan blive enige om, at ordene både er diskriminerende, upassende og langt ude. Alligevel bliver de flittigt brugt, når unge – og mange andre for den sags skyld – kommunikerer på nettet.

Ordene betyder sikkert ikke meget for den, der siger dem, men for modtageren er det både ubehageligt og krænkende. Det forsøger standupkomikeren Martin Nørgaard og C:NTACT at sætte fokus på i et nyt show for unge på ungdomsuddannelserne, produktionsskolerne og i udskolingen.

Martin Nørgaard

Projektet ”Had ved første klik” er baseret omkring et standup-show, hvor komikeren Martin Nørgaard laver et show på omkring en halv time om emnet, samt en række øvelser og film.

”Jeg synes emnet passer godt til mig, og jeg synes helt klart, at der er et problem med tonen på nettet. Så hvis jeg kan være med til at gøre bare et eller andet ved det, så er jeg glad,” fortæller Martin Nørgaard.

Internettet er ikke problemet

Martin Nørgaard er især kendt for satireprogrammet “Nørgaards Netfix” på TV2 Zulu, hvor han revser vores færden på de sociale medier og laver jokes på alt hvad, vi elsker at hade ved internettet.

”Jeg synes ikke, at unges sprog og opførsel på nettet er værre end alle andres sprog og opførsel. Men det er det, der er problemet. Vi opfører os over en bred kam alle sammen idiotisk på nettet - men jeg synes ikke bare, at man kan tørre den af på internettet. Det er ikke internettet, der gør folk til idioter, som truer og sviner hinanden til. Det er fordi, der findes virkelig mange idioter, og de har fået meget nemmere ved at komme til orde,” siger Martin Nørgaard og understreger, at det handler om at ændre vores opførsel på nettet.

Vi har et generelt problem med at opføre os ordentligt.

”Vi har et generelt problem med at opføre os ordentligt. Og det nærer jeg ikke nogen illusion om, at jeg kan ændre så meget på, men jeg kan tale om det på en underholdende måde. Og nogle gange er der måske nogle pointer, der sætter sig bedre fast, hvis man får lov til at grine, mens man hører dem,” tilføjer han.

Udfordring at ramme de unge

Selv om Martin Nørgaard mest er vant til at arbejde med sit eget materiale foran et blandet publikum, så har det ikke været svært at målrette temaet til et yngre publikum, som også gerne skulle reflektere over emnet bagefter.

”I virkeligheden griber jeg det meget an, som jeg ville gøre i alle andre tilfælde. Det er selvfølgelig en udfordring at lave noget, der er relevant for nogle, der er halvt så gamle som én selv, men værre er det heller ikke. Unge mennesker har nogle andre referencer, og så er de et andet sted i livet end man selv er, men så handler det om at finde nogle emner, vi har til fælles, og så tage den derfra,” siger fortæller Martin Nørgaard, som dog lige skulle vænne sig til den nye form.

”De første par gange var det en udfordring for mig. Det er et andet publikum end jeg er vant til, og det skulle jeg lige vænne mig til. Men som med alt andet så lærer man af sine fejl, og til det seneste testshow var reaktioner virkelig positive og det virkede som om materialet havde gjort det det skulle.”

Ud over ”Nørgaards Netfix” har Martin Nørgaard også lavet Comedy Aid, Comedy Galla, og podcasten “Det Dystre Skæg” sammen med vennen og kollegaen Elias Ehlers. I 2017 var Martin Nørgaard aktuel med sit første one man show, “Indebrændt”, og i 2018 var han en del af comedy touren “Rage Against the Mainstream” sammen med kollegerne Morten Wichmann, Torben Chris og Michael Schøtt.

”Had ved første klik” varer 45-60 minutter inkl. efterfølgende Q&A.