Næste:
Næste:

Airbnb vil hjælpe studerende på boligjagt

For tusindvis af unge er flyttekasserne pakket med bøger, tøj og computer, og de står klar på trinbrættet til studielivet i en ny by. Der er bare langt fra nok studieboliger i universitetsbyerne til alle, så mange af dem står uden en bolig at pakke ud i. Derfor opfordrer Airbnb nu flere private til midlertidigt at åbne deres hjem for en studerende, mens den studerende leder efter en permanent bolig.

Optagelsen på drømmestudiet er i hus, men mange unge er ramt af manglen på studieboliger og må finde alternative boligløsninger ved studiestart her i september måned. Flere end 3.300 unge studerende vil benytte sig af muligheden for at leje sig ind i en privat bolig. Det viser opgørelser fra Airbnb, og det er en stigning på 10 procent siden 2018. Derfor håber Airbnb nu, at endnu flere private vil byde en dansk eller udenlandsk studerende velkommen i deres hjem og være med til at give den unge en midlertidig boligløsning og måske endda et springbræt til at komme ind på et svært boligmarked.

”Vi ved, at der er mangel på studieboliger, især i de store studiebyer København, Aarhus, Aalborg og Roskilde, og vi tror på, at vi med boliger med gode placeringer i forskellige kvarterer kan hjælpe de studerende med at komme på plads i deres nye by,” siger Pieter Guldemond, Public Policy Manager i Airbnb.

Pieter Guldemond, Public Policy Manager i Airbnb.

En analyse, som Airbnb har lavet, viser, at syv ud af ti værter, der lejer ud til studerende, også deler ud af anbefalinger til parker, caféer og indkøbsmuligheder og på den måde hjælper de studerende med at finde sig til rette i de nye omgivelser. De studerende får kendskab til nye områder i byen, og værterne er med til at gøre dem klogere på boligmuligheder og til at give dem et netværk, der potentielt kan åbne døre.

Tryghed og hjælp til at købe en ny cykel

Udfordringerne med at skaffe egnede studieboliger er allerstørst ved studiestart, og akut er der mangel på 22.000 studieboliger i Danmark. Det viser en ny analyse fra Dansk Byggeri. Løsningen på boligmanglen er flere og billigere boliger, men indtil det bliver realiseret, må de unge være kreative og finde alternative og midlertidige løsninger, som stadig er til at betale. Derfor anbefaler Airbnb, at prisen på leje til studerende bliver sat ned til et mere SU-venligt niveau.

Den permanente boligsituation i Danmark er meget kompleks. Antallet af studerende stiger, og der er et stort hul i mængden af tilgængelige permanente boliger.

Pieter Guldemond fra Airbnb påpeger i den forbindelse, at Airbnb med initiativet udelukkende er ude på at give studerende en håndsrækning i en vanskelig situation.

”Den permanente boligsituation i Danmark er meget kompleks. Antallet af studerende stiger, og der er et stort hul i mængden af tilgængelige permanente boliger. Det er ikke en situation, som Airbnb kan løse, og vi ved af erfaring, at danske Airbnb-værter sjældent er interesseret i at leje værelser ud permanent. Derfor er vores ærinde udelukkende at hjælpe de studerende midlertidigt, fordi vi ved, at det kan have enormt stor betydning for deres chancer for at finde en permanent bolig,” siger han.

Når de unge studerende tjekker ind hos private via Airbnb-netværket, er der andre fordele end bare at få tag over hovedet i deres nye studieby. Airbnb får løbende feedback fra deres brugere, og et af de kriterier, de ofte hører om, er tryghed.

”For de studerende er Airbnb først og fremmest en anerkendt platform og derfor et sikkert sted at være. Dernæst er det for nogle af de studerende en gave at have en vært, som de kan spørge til råds, når de er landet i en ny by. Det gælder især for udenlandske studerende, som skal lære meget mere end bare de nærmeste indkøbsmuligheder at kende,” siger Pieter Guldemond.

En af de Airbnb-værter, som har delt sin lejlighed med studerende i flere omgange, er Oscar Foss fra København. Han fremhæver også sikkerhed som en af de ting, han kan tilbyde som Airbnb-vært.

”Jeg har hørt skrækhistorier om folk, der er blevet ”scammed”, og det har man altså ikke brug for, når man skal koncentrere sig om Focault og om at få nye venner og gang i studierne. Der er Airbnb en sikker platform, hvor man ikke bliver snydt. Jeg har haft nogle boende, som har været på omkring min egen alder og kandidatstuderende, så jeg har også hjulpet med at søge SU, at købe en cykel på Den Blå Avis, at få et rejsekort og andre ting, som man hurtigt kan bakse en del med. Men også med at stille mit netværk til rådighed, så de har fået en omgangskreds,” fortæller Oscar Foss.

Oscar Foss, Airbnb-vært

Det er oplagt for studerende at dele deres bolig med andre studerende, der mangler et sted at bo, men Airbnb hører også tit fra værter, som har børn, at det har været noget særligt for både børnene og den studerende at møde hinanden – og at lære noget om andre kulturer eller sprog, når det er studerende fra udlandet.

Jeg synes, at det bedste er de forbindelser, man får skabt. Jeg er stadig venner med en del af mine tidligere lejere og har besøgt dem i Tyskland, Østrig og England.

”En af værterne fortalte, at hun i en periode havde en studerende boende, som ikke havde nogle madlavningskundskaber. Da hun fandt ud af det, lavede de mad sammen flere gange, og da den studerendes forældre kom på besøg nogle uger senere, var de superimponerede over, hvad deres datter havde lært på så kort tid,” fortæller Pieter Guldemond. Han anbefaler, at man følger Airbnbs råd om at skrive på sin værtsprofil, at man gerne vil være social, og at man står til rådighed for hjælp og vejledning, så de studerende føler sig velkomne som lejere i boligen.

Hverdag og socialt liv på skinner

Airbnb-vært Oscar Foss har lejet ud til udenlandske studerende i både kortere perioder og i hele semestre, og han anbefaler klart andre at gøre det samme.

”Jeg synes, at det bedste er de forbindelser, man får skabt. Jeg er stadig venner med en del af mine tidligere lejere og har besøgt dem i Tyskland, Østrig og England. Det er en stor luksus at kunne trække på det netværk, blandt andet når man skal ud at rejse. En af mine lejere studerede Political Science her i Danmark, og han var helt fantastisk at have boende, da der var valgkamp. Han vidste alt om politik og kunne kommentere alle de magtkampe, der var undervejs,” fortæller Oscar Foss.

Det sociale aspekt ved udlejning spiller en stor rolle for Oscar Foss.

For ham har der kun været positive oplevelser forbundet med at leje ud til studerende, og de længere lejeperioder har været rare i forhold til det praktiske arbejde ved korttidsudlejning, hvor der skal skiftes sengetøj og udleveres nøgler med hyppige mellemrum.

”Vi hører fra mange værter, at de virkelig kan lide at gøre en forskel i de studerendes liv. Når man som 18-24-årig kommer til en ny by, er det nemt at finde frem til væsentlige seværdigheder, men de studerende har sat stor pris på de tips, de har fået af deres værter til at finde den gode boghandel med brugte bøger eller den bedste busrute. Værterne er virkelig gode til at få gæsterne hurtigt på skinnerne i forhold til alle de dagligdags gøremål, og det betyder meget for begge parter,” siger Pieter Guldemond.

Føl dig hjemme overalt

Der er rekordmange private, der gør deres bolig klar til at modtage studerende i år, men Airbnb håber, at endnu flere danskere vil åbne deres hjem for de nye studerende. Husk at lade kalenderen være åben for booking i længere, sammenhængende perioder, råder Airbnb, da de studerende tit har brug for at have en base i længere tid ad gangen. Derudover anbefaler de at give rabatter på for eksempel hele uger eller måneder til studerende, så det passer til deres begrænsede budget på SU. Priserne for et værelse ligger i dag på omkring 130 kr. om dagen i Aarhus og på lige over 200 kr. i København.

Pieter Guldemonds bedste råd til nye og eksisterende værter er at investere tid til at tale med sine gæster og at lede efter fælles interesser, man kan mødes om.

”Måske har I en fælles interesse for arkitektur, og så kan I sammen opleve byen med det som fokus. Hvis man investerer noget tid, kan det give nogle rigtig gode oplevelser, og man kan lære et nyt menneske at kende og få udvidet sit eget netværk. Vores mission er at skabe en følelse af at høre til hvor som helst i verden, og vi tror på, at vores værter spiller en stor rolle i den sammenhæng.”